‘Rijpen op houten vaten’

Geuzesteker Karel Goddeau houdt een troebel glas lambiekbier tegen het licht. ‘De basis voor heerlijke geuze’, mijmert hij. Hier in Oude Geuzestekerij – De Oude Cam brouwt hij zelf geen bier. Hij koopt lambiekbieren aan van artisanale brouwerijen uit de buurt en laat het verder rijpen op eikenhouten vaten om het uiteindelijk te bottelen en te laten hergisten op fles. ‘Een geuzesteker is zoals een blender van whisky, of een samensteller van champagne’, weet Karel. Zoals van wijn schuimwijn wordt gemaakt, zo wordt lambiek geuze. Er is drie jaar rijping nodig om een fles Oude Geuze te maken. De geuzestekerij is gevestigd in gebouwen van de gemeente Gooik, in het hart van het Pajottenland. Al in het jaar 1515 wordt er melding gemaakt van ‘des Heeren Landcamme’. ‘Cam’ is een oud-Nederlands woord voor brouwerij. Naast de geuzestekerij ligt het lokale ontmoetingscentrum, het politiebureau, een volkscafé en het Volksinstrumentenmuseum.