Enkele jaren geleden nam Bakker Marc van Eeckhout uit Hofstade een drastische beslissing: hij sloot zijn 4 succesvolle winkels om zich volledig te kunnen toeleggen op zijn droom: het creëren van het lekkerste brood ter wereld. De distributie deed hij daarom voortaan via zelfbedieningsbroodshops, speciaalzaken en buurtsupermarkten. Marc weet dat dit niet de ideale distributiekanalen lijken voor brood voor fijnproevers, maar hij kon er de dagelijkse beslommeringen van winkels niet meer bijhebben. De zoektocht naar nieuwe smaken en smaaknuances in brood slorpt al zijn tijd op. Aanvankelijk gebruikte hij de naam Broodnodig, maar later gaf hij zijn broden de verzamelnaam die hen typeert: Het Traagste Brood.

HET TRAAGSTE BROOD
Intussen begonnen de diepste geheimen van het lekkerst mogelijke brood zich aan hem te openbaren. Voor ons licht hij een tipje van de sluier op: Het deeg krijgt in vijf rustmomenten de tijd om tot volle ontwikkeling te komen. Die rust en traagheid zijn bepalend voor de kwaliteit, de verteerbaarheid en de ongeëvenaarde smaak. Het verschil in smaak ervaart men van bij de eerste beet. Het brood ruikt lekkerder, de korst is krokant en het kruim is veerkrachtig.

HOE WEET JE OF BROOD LEKKER IS?
Het lijkt een banale vraag, maar ondanks dat brood een dagelijks product is, weten heel wat mensen niet meer hoe brood hoort te smaken. Voor sommigen is het, omdat de markt overspoeld wordt met snel-snel gemaakt brood, helaas noodzakelijkerwijze gereduceerd tot een drager van broodbeleg. Dit terwijl echt goed brood de ultieme test moet kunnen doorstaan: smaakt het heerlijk op zich met alleen wat boter, olijfolie of grof zout? We kunnen je verzekeren dat dit het geval is bij elke hap van het Traagste Brood. Perfecte verteerbaarheid is een positief neveneffect van zijn traag proces.

REVIVAL LOKAAL GRAAN
Vanuit die traagheid is Marc nog een stap verder gegaan. Hij ging op zoek naar oude granen omdat die nog alle kernsmaken bevatten die door de hedendaagse industriële selectie- en teeltmethodes opgeofferd zijn aan de productiviteit. Sinds kort loopt er daartoe een lokaal proefproject tussen bakker Van Eeckhout en landbouwers Thomas Cools en Alain De Brue. Traag groeiende tarwe werd voor de winter op een veld in Zemst gezaaid. Het kreeg daardoor alle tijd om tot volle wasdom te komen. Ook is samengewerkt met boer Louis Marie Tensted die aan agro forestry doet en het smaakvolle Camp Remy graan geteeld heeft. Daarnaast werd samengewerkt met bioboer Robert Lisart. In het Pajottenland heeft hij drie oude graanrassen gezaaid: de Witte van Vlaanderen, de Zeeuwse Witte en de rode Saint Priest. De oogst van 2019 was een succes en resulteerde in de herfst in een volledig lokaal brood dat bijna barstte van de smaak.

48 EIGEN AKKERS
Intussen is Marc alweer een stap verder gegaan. Met het project ‘Lokale Broodketen Zemst’ heeft hij 48 oude granen (traag) laten groeien op evenveel perceeltjes in Hofstade met de bedoeling de beste smaken eruit te selecteren en te combineren. Van deze vergeten granen wil hij onvergetelijke smaken maken.